:: Hrvatski :: Deutsch :: English ::

 

  .: O Villi POPO
  .: Kontakt
  .: Galerija slika
  .: Rivijera Paklenica
  .: Starigrad Paklenica
  .: NP Paklenica
  .: Starigrad Paklenica
  .: Grad Zadar
  .: Grad Nin
  .: Cerovačke Pećine
  .: Smještaj u Villi Popo
  .: Smještaj u autocampu
  .: Prehrana
  .: NP Krka
  .: NP Kornati
  .: NP Plitvička jezera
  .: PP Vransko jezero
  .: Rafting na Zrmanji

NP PLITVIČKA JEZERA (udaljen 65 km)

 

Plitvička jezera sastoje se od 16 jezera koja su smještena na području između Male Kapele i Plješivice u Lici. Cijeli se ovaj kraj na nekim kartama još uvijek naziva Vražji vrt, zbog svojeg položaja i povijesti. Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode. Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom; ona se smilovala narodu i uz jak vjetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Kiša je padala tako dugo dok razina vode nije narasla dovoljno da oformi jezera.

Sistem jezera dijeli se na gornja i donja jezera. Najviše od njih je Prošćansko jezero (639m), a najniže je Novakovica Brod (503m). Gornja su jezera okružena gustom šumom i povezana slapovima, smještena su u dolomitskoj dolini dok su donja jezera, manja i plića, okružena niskim raslinjem, smještena na vapnenačkoj podlozi. Najveći dio vode jezera dobivaju od Crne i Bijele Rijeke. Poslije slapa Sastavci na donjem dijelu jezera, jezerska voda utječe u Koranu i u potok Plitvice koji tvori slap visok 76 metara. U strmim stijenama oko jezera i duž Korane nastalo je 14 spilja u vapnencu i 6 spilja na travertinskoj podlozi.

Klima jezera je alpska. Temperatura vode u Prošćanskom jezeru i Kozjaku ljeti iznosi čak 24°C. Cijeli je kraj od studenog do ožujka prekriven snijegom, a jezera su u prosincu i siječnju smrznuta, nudeći posjetitelju čaroban pogled na zimski krajolik.

 

 

(klikni na sliku za uvećani prikaz)

 


Copyright 2006 Villa Popo - Sva prava pridržana - Designed By: Kiko